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Emergency Child Care FAQs 
Updated 3/25/20 
 
Temporary Attendance Exemption Policy 
Q: If I choose not to open to provide care to children of essential workers, will I still get paid 
for my CCAP families? 
Yes. Use the COVID-19 Attendance Exemption Form, available here, to receive an exemption 
due to the pandemic. You must certify that you agree to pay your staff for all scheduled work 
hours, regardless of closure or reductions in services, to receive the exemption and continue to 
receive CCAP payments. License exempt home providers are not required to complete the 
form. 
 
Q: What does “paying staff” mean related to the temporary attendance exemption policy?  
Programs are expected to continue to pay all staff each month at least the average amount 
they were paid in the previous month. Federal resources, including the Small Business 
Administration’s Economic Injury Disaster Loans and tools to support paid leave can help make 
this possible for providers. For more information, see the Paid Leave and Unemployment 
Insurance section of this FAQ. 
 
If you operate a day care home and do not employ staff in addition to yourself, you must only 
continue to pay yourself. 
 
Q: Does a provider have to charge parents who pay private tuition in order to receive the 
attendance exemption for CCAP parents? 
No. 
 
Q: Where should I send my attendance exemption form and monthly certificates for 
reimbursement? 
See here for instructions on the COVID-19 Public Health Emergency Temporary Attendance 
Exemption Policy. 
 
Q: If I close, is my number of eligible days the number of days I could have been open or the 
number of days I was open in the month? 
The number of eligible days is based on the number of days you could have been open. 
 
Q: How should providers that typically submit attendance through the telephone registry 
system submit the temporary attendance exemption forms? 
See here for instructions on the COVID-19 Public Health Emergency Temporary Attendance 
Exemption Policy. 
 
Child Care Closures 
Q: Am I able to continue to charge tuition while my child care is closed? 
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Child care programs should consult the agreement or contract they have with parents. The 
state does not regulate this area. 
 
Q: Can private child care centers and homes reopen on April 8 when the Stay at Home Order 
is lifted? 
The current Stay at Home Order extends until April 7th.  The Governor is committed to keeping 
Illinois residents safe and slowing the spread of COVID-19 throughout the state, therefore the 
Stay at Home Order could be extended as this public health emergency continues. Monitor 
https://www2.illinois.gov/sites/OECD/Pages/For-Communities.aspx for updates.  
 
Emergency Child Care 
Emergency Child Care Center: Application, License, and Exemption 
Q: Where can emergency child care centers be located? 
Anywhere licensed child care centers and license-exempt child care centers can be located. This 
includes child care centers, schools, community-based organizations such as churches and 
social services organizations, health care facilities or other workplaces for essential workers, 
and more. 
 
Q: Can a license-exempt program located in a school or elsewhere reopen as an emergency 
child care center to serve essential workers? 
Yes. There is no need to submit an application. License-exempt programs are allowed to 
operate in schools, institutions of higher education, and federal buildings; click here for more 
guidance. 
 
Q: I’ve applied to become an emergency child care center. How will I know when I’ve been 
approved? What is the timeline for approval? 
Per DCFS Emergency rules (click here to read), the Department will issue an emergency license 
to the applicant following review and approval of a center’s application for an Emergency Day 
Care Program license. Centers that were already licensed pursuant to Section 407.50 will be 
granted a five-business day grace period during which they may operate while pending 
approval of the Emergency Day Care Program license.  
 
Q: Is there a deadline to apply to become an emergency child care center? 
No, there is no deadline. 
 
Q: If I am a licensed child care center and I become an emergency child care center, will I lose 
my previous license? Will I have to reapply for my license later? 
No. Centers will not lose their license to operate; they will be able to operate under their 
current license when the public health emergency has ended. 
 
Q: Can emergency child care centers offer mixed-age groups? How do these rules apply to 
school-aged emergency child care, including full-day care as schools remain closed? 
If you have mixed age groups, you need to follow the ratio for the lowest age group present. 
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Q: If I choose to remain open as an emergency child care center or as a child care home, am I 
required to accept children of essential workers outside my original enrollment? 
No. However, if you have available slots, we ask that you consider serving children of essential 
workers outside of your original enrollment for as long as the public health emergency 
continues. Many essential workers need child care so that they can go to work serving and 
protecting their communities, and they need safe, caring child care providers like you to help 
them do that. 
 
Q: At what rate will emergency child care centers that previously were licensed child care 
centers be paid for CCAP families? At what rate will homes be paid? 
CCAP providers will continue to be paid at the per child, per day rates that went into effect in 
January 2020. Licensed homes will continue to be paid at the licensed rate even if they are 
operating as license-exempt during the emergency. 
 
Q: What is the maximum number of children that an emergency child care center can serve? 
As a guideline during the public health emergency, we encourage emergency child care centers 
to enroll fewer than 50 children; however, we understand that there may be some cases in 
which emergency centers in areas of high community need may be able to accept more 
children. In all cases children should be cared for in stable groups of 10 or fewer, and care 
should be taken that groups of children do not interact, including at drop-off and dismissal. 
 
Q: How can I get additional supplies to support operations of an emergency child care center, 
such as toilet paper and soap? 
The Illinois Department of Human Services is finalizing an application for grant funds to support 
emergency child care operations. Please monitor 
https://www2.illinois.gov/sites/OECD/Pages/For-Communities.aspx for updates. 
 
Q: What are the qualifications requirements for the staff of an emergency child care center? 
Emergency child care center staff must meet the qualifications described in DCFS rules for 
Emergency Day Care Centers (click here to read). Each classroom must be staffed with at least 
one Early Childhood Teacher or assistant, or School-age Worker Assistant.  
 
Early Childhood Teachers must: 
- Be at least 19 years old 
- Have a high school diploma or GED 
- Have either: 

o 60 semester hours of credits from an accredited college or university, with six 
semester hours in early childhood coursework, or  

o One year of child development experience and 30 semester hours of credits from an 
accredited college or university, with six semester hours in early childhood 
coursework, or 

o Completion of a Child Development Associate credential or Certified Childcare 
Professional credential 
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Early Childhood Assistants and School-Age Assistants must: 
- Have a high school diploma or GED 
 
In addition to the above qualifications, staff must meet a subset of the general requirements 
for personnel; these are outlined in the quick reference guide here: 
https://www2.illinois.gov/sites/OECD/Documents/Quick%20Reference%20of%20Rules%20for%
20Emergency%20Child%20Care%20Centers.pdf.  
 
Providers who are in a higher risk group for COVID19, such as those over age 60 or with a pre-
existing health condition, are discouraged from providing care during the time of the public 
health emergency. 
 
Q: Can emergency child care centers hire floater teachers if they go between multiple rooms? 
No. Per DCFS Emergency rules (click here to read), child care providers shall remain solely with 
one group of children. 
 
Q: What training resources are available to license-exempt emergency child care staff? 
A wealth of training opportunities are available on the Gateways to Opportunity i-Learning 
website. This includes the “Child Development, Health, and Safety Basics” course, which must 
be completed by license-exempt home child care providers in order to receive Child Care 
Assistance Program subsidy. Another fast introductory training option is the package of online 
modules that make up the Gateways Early Childhood Education Credential Level 1. Access all 
Gateways trainings here: https://courses.inccrra.org/. 
 
Emergency Child Care: Child Care Homes 
Q: If I am operating a day care home or group day care home, does the six-child limit include 
my own children? Can the children served come from multiple families?  
Yes, in a day care home or group day care home your children count in the six-child limit. The 
children you serve can be from multiple families.   
 
Q: Can day care homes continue to provide services to children of essential workers in 
multiple shifts? If so, is the group size limit six children per shift or per day? 
For homes that care for children in multiple shifts, the group size limit is six children per shift 
(including the provider’s own children), so long as the groups of children do not overlap. 
 
Emergency Child Care: Essential Workers 
Q: Am I to expect CCAP payment or private tuition payment from parents who are essential 
workers and find another placement after I’ve closed? 
We encourage child care programs receiving private pay from families to refer to the contracts and 
guidelines originally signed by both parties to come to an agreement on this difficult issue. An 
essential worker’s new placement may be able to receive grants to help defray costs for that family 
to enable them to continue paying their regular child care costs. 
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Q: Can Day Care Homes offer care for children of essential workers during the COVID-19 
public health emergency? 
Yes. Day care homes may serve up to six children as a legally license-exempt home. 
 
Q: Can the children of non-essential workers receive care in an emergency child care center or 
home? 
No, only the children of parents or guardians who are essential workers can receive care at an 
Emergency Child Care Program. 
 
Q: How will emergency child care centers be required to document that children’s 
parents/guardians are essential workers? 
A written enrollment application is required to be on file for each child; which includes the work 
hours of the parents and the name, address, and telephone number of the parents’ places of 
employment. 
 
Q: What type of paperwork will be required for a child of an essential worker to enroll in 
emergency child care? 
Emergency child care providers may use their own enrollment forms for their programs, so long 
as they are sure to capture all of the information required for record keeping described in the 
Emergency Child Care rules (found here). 
 
Q: Must CCAP families who are essential workers complete a Change of Provider form if they 
find another placement?  
Yes. A Change of Provider form should be completed and submitted to the local CCR&R. 
Payment to the original provider will still be made, and the emergency child care provider will 
get paid for the time they provide care. 
 
Q: Must all parents/guardians be essential workers in order to receive emergency child care? 
Must essential workers work outside the home in order to receive emergency child care? 
Yes, the parents/guardians with whom a child is living must be essential workers and work 
outside of the home to access emergency child care.  
 
Q: How can essential workers find and enroll in emergency child care? 
The Early Learning Helpline of the CCR&R System is dedicated to support essential workers 
seeking emergency child care: Call toll-free (888) 228-1146 between 9:00am – 3:00pm.  Or you 
can search online at https://emergencycare.inccrra.org  
 
Q: Should emergency child care centers and homes charge families who are not recipients of 
CCAP?  
Yes. In addition, the Illinois Department of Human Services is finalizing an application for grant 
funds to support emergency child care operations, including private tuition. Please monitor 
https://www2.illinois.gov/sites/OECD/Pages/For-Communities.aspx for updates. 
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Emergency Child Care: General 
Q: Is there guidance on how staff at emergency child care centers can remain safe? Where 
can providers find risk management and health and safety guidance? 
Please visit the GOECD  Emergency Child Care for Communities & Providers page 
(https://www2.illinois.gov/sites/OECD/Pages/For-Communities.aspx ) for a tool kit of resources 
that includes the following guidelines on cleaning and disinfecting from the 
CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/cleaning-
disinfection.html. 
 
Q: How can we support families who pay private tuition and do not qualify for public 
subsidy? 
The Illinois Department of Human Services is providing grants to centers and homes to provide 
care for children of essential workers. At centers and homes receiving these grants, there will 
be no co-payments for parents. 
 
Child Care Assistance Program 
Q: What about providers who receive subsidy through the Department of Children and Family 
Services?  
DCFS will continue to pay providers for all eligible days for child care through the time that 
programs are closed for COVID-19, so long as the provider submits a waiver form and attests 
that they are continuing to pay staff. Providers may use the same Temporary Attendance 
Exemption Form used by IDHS for DCFS CCAP payments. This form has been mailed with this 
month’s enrollment forms to providers who receive payment for day care through DCFS. 
 
Child and Adult Care Food Program 
Q: What changes or flexibilities can I expect for CACFP? Will providers who have closed be 
partially paid through the food program? 
Even with program closures, we strongly encourage you to develop a plan for ensuring that 
children in your program that receive free and reduced-price meals through the Child and Adult 
Care Food Program (CACFP) continue to receive meals. You may wish to reach out to your local 
school district to explore partnering with them or contact the ISBE Nutrition Department at 
CNP@isbe.net to determine how to provide additional meals in your community.    
 
Paid Leave and Unemployment Insurance 
Q: If we are ordered to close and do not choose to reopen as an emergency child care center, 
what financial assistance options are available to my center and my staff? 
Federal Resources:  
The Families First Coronavirus Response Act, HR6201, includes supports for small businesses 
such as paid leave, unemployment insurance flexibilities, food stamps flexibilities, and 
expanded small business loans.  
 

- Paid Leave: The law provides paid sick leave and emergency Family Medical Leave, 
including for families staying home with children due to school closures. Providers must 
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pay wages to staff on leave using money they would have paid in payroll taxes. 
Providers can apply for refund if leave wages are larger than payroll taxes for the 
quarter: https://www.irs.gov/newsroom/treasury-irs-and-labor-announce-plan-to-
implement-coronavirus-related-paid-leave-for-workers-and-tax-credits-for-small-and-
midsize-businesses-to-swiftly-recover-the-cost-of-providing-coronavirus 

- Unemployment Insurance: The law suspends work search requirement and one week 
waiting period for unemployment insurance: 
https://www2.illinois.gov/ides/Pages/COVID-19-and-Unemployment-Benefits.aspx 

- Food Stamps (SNAP): The law suspends work requirements and extends certification 
period for SNAP (food stamps): https://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=33698 

 
The Small Business Administration has accepted Illinois’ application for Economic Injury Disaster 
Loans for small businesses.  

- Non-profit and for-profit businesses are eligible  
- Loans can be up to $2 million 
- Interest rates: 3.75% (for-profits), 2.75% (non-profits)  
- Repayment period: 30 years  
- Application link: https://disasterloan.sba.gov/ela/ 
- More information: https://www.sba.gov/page/coronavirus-covid-19-small-business-

guidance-loan-resources 
 
State Resources: 
Temporary Attendance Exemption Policy: https://www.dhs.state.il.us/page.aspx?item=123118 

- For child care centers and homes receiving CCAP, a temporary attendance exemption 
policy has been put in place. Centers and homes may apply for an exemption from the 
80% attendance requirement due to COVID-19 if they certify that they will continue to 
pay staff.  

 
Small Business Loans and Assistance 

- Governor Pritzker recently announced a new package of emergency assistance 
programs totaling more than $90 million for small businesses in need of additional 
capital. 

- Businesses can apply for these programs on the Department of Commerce and 
Economic Opportunity (DCEO) website: 
https://www2.illinois.gov/dceo/SmallBizAssistance/Pages/EmergencySBAIntiatives.aspx 
or read more information on the State of Illinois Coronavirus Response site: 
https://www2.illinois.gov/sites/coronavirus/Resources/Pages/For-Business.aspx.  

- If you have any questions, please call 1-800-252-2923 or email 
CEO.support@illinois.gov.  

 
Q: Are companies with <50 or >500 employees eligible for the paid leave provisions? 
Employers with more than 500 employees are exempt from the paid leave provisions outlined 
in the federal Families First Coronavirus Response Act. Employers with fewer than 50 
employees are eligible for the paid leave provisions, including the ability to use payroll taxes to 
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cover paid leave and to request a reimbursement if paid leave costs are greater than payroll 
taxes owed. Employers with fewer than 50 employees are also eligible for an exemption from 
the requirements to provide leave to care for a child whose school is closed or child care is 
unavailable in cases where the viability of the business is threatened. Read more here: 
https://www.irs.gov/newsroom/treasury-irs-and-labor-announce-plan-to-implement-
coronavirus-related-paid-leave-for-workers-and-tax-credits-for-small-and-midsize-businesses-
to-swiftly-recover-the-cost-of-providing-coronavirus.  


